• Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till sidfot

Anne Brolén - Hjärtkompaniet

Stark, rörlig, hållbar!

  • Hem
  • Personlig träning
  • Om Anne
  • Kontakt
    • Inspiration i din maillåda

Anne / 26 december, 2021

Saffransinspiration

Okej, saffransbullar äter jag bara kring jul (har nog faktiskt bara ätit en i år, men den var extremt god!). Andra saker med saffran i? Funkar när som helst om du frågar mig. Saffranspannkaka på Gotland är ju en året-runtgrej, exempelvis.

Om du som jag är ett saffrans-fan så kommer här några tips på sätt att få din fix även när saffransbulletiden är förbi.

Saffranspannkaka

Redan nämnd ovan, helt enkelt för att det är så gott. Innan pandemin tillbringade jag ofta någon vecka eller så per år i Visby, och då brukar jag roa mig med att testa runt för att hitta stället som har den godaste. Sedan kom min mamma på den briljanta idén att göra egen, och den blir riktigt smarrig! Av någon skum anledning blir det inte lika gott när jag gör den, även om jag använder samma recept. Det är väl mamma-magin som ska till helt enkelt.

saffranspannkaka

Saffransgröt

Perfekt vinterfrukost! Enkelt är att bara tillsätta ett halvt till ett paket saffran i din havregrynsgröt. Vill du ta ut svängarna lite mer rekommenderar jag den här havrekrossgröten. Du behöver komma ihåg att lägga havrekrossen i blöt kvällen innan, och så är koktiden lite längre – men smaken är fantastisk!

1 dl havrekross

4 dl vatten

1 paket saffran

en näve hackad mandel

lite salt

Lägg havrekrossen i blöt över natten. Koka upp i blötläggningsvattnet, tillsätt saffran och salt. Låt koka i ca 20 minuter, rör om då och då. Du kan tillsätta mandeln från början om du vill ha den lite mjukare, eller mot slutet av koktiden om du vill att den ska vara lite mer knaprig.

Servera med mjölk eller kokosgrädde och lite frukt. Jag har här tagit frysta hallon och kokat upp med lite vaniljpulver till en sås, blir supergott!

Saffransgranola

Här kan du utgå lite från vad som finns hemma. Jag brukar använda ett grundrecept med ungefär 4 dl gryn, 2 dl frön, 1 dl nötter och 1,5-2 dl sött/blött/fett. 1 dl torkad frukt/bär kan tillsättas efter rostningen, om du vill ha din granola ännu mer underhållande.

Exempelvis:

4 dl havregryn, dinkel- och rågflingor blandat

2 dl linfrö, chiafrö, solrosfrön, pumpakärnor blandat

1 dl hackade mandlar och hasselnötter

1 dl torkad frukt, bär, kokosflingor eller annan smaksättning

1 dl koncentrerad äppeljuice

1 kuvert saffran

0,5 dl rapsolja

lite salt

Koka ihop äppeljuice, saffran och olja. Blanda gryn, frön och salt, och häll över juiceblandningen. Rör om tills grynblandningen blir genomfuktad, tillsätt lite vatten om det blir för torrt. Om du använder rostade nötter, vänta med att blanda i dem tills du rostat granolan.

Platta ut blandningen på en plåt, och rosta i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter eller tills den fått lite färg. Rör om lite då och då.

När granolan är färdigrostad, ta ut den från ugnen och låt svalna. Blanda i ev rostade nötter, torkad frukt eller bär och kanske lite kokos.

Vad är ditt bästa saffransrecept?

 

Arkiverad under: Bloggen

Frågor, kommentarer? Kontakta mig här.

    Footer

    Hjärtkompaniet AB

    Kärrtorpsvägen 7
    Johanneshov

    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube

    Integritetspolicy (GDPR och så vidare)

    Kakor och sånt

     

    Copyright © 2025 · Anne Brolén · Logga in

    • Facebook
    • Google
    • Linkedin
    • Instagram
    • Youtube